Spaarrente: een overzicht van trends in sparen


Een overzicht van spaarrentes was tien jaar geleden lastig te krijgen. Maar toen kwam internet en dat heeft de spaarmarkt op z’n kop gezet.

Tarieven
Wie spaarrentes vergelijkt, zie nu heel snel welke bank of verzekeraar aantrekkelijke tarieven heeft. Een rekening open is zo gepiept, net zoals het overboeken van en naar de spaarrekening.

Internet en assertievere spaarders, die niet meer per definitie de rente van hun huisbank ‘slikken’, hebben het mogelijk gemaakt dat nieuwkomers de spaarmarkt betreden. Bekend voorbeeld is NIBC, dat in korte tijd meer dan een miljard aan gelden aantrok.

Spaargeld
Andere banken zagen ook hun kans. Moneyou, een dochter van de hypotheekpoot van ABN Amro, was er een van. Icesave herhaalde het kunstje met een aantrekkelijke spaarrente en ook DSB was succesvol in het aantrekken van spaargeld. Met de laatste twee is het overigens slecht afgelopen, maar dat had andere oorzaken dan de rente die ze boden.

Leaseplan Bank is een laatste voorbeeld van een nieuwkomer die makkelijk spaargeld aantrok. Simpelweg door een heldere spaarrente aan te bieden, met een vast percentage op het Euribor-tarief – het tarief waartegen banken elkaar geld uitlenen.

Bank of Scotland tenslotte, onderdeel van de Britse gigant Lloyds, is een laatste agressieve partij op de spaarmarkt.

Hoogste rente
De grootbanken zagen en zien de uitdagers met gemengde gevoelens aan. Ze willen niet mee in de slag om de hoogste rente. Althans niet op hun thuismarkt. De Rabobank is in België wel degelijk een prijsvechter, om maar te zwijgen over ING dat met ING Direct op meerdere continenten actief is met aantrekkelijke spaarproducten.

De ondergang van Icesave en DSB heeft sommige spaarders wat kopschuw gemaakt om over te stappen. Ze kiezen toch maar voor hun vertrouwde bank, die al of niet met staatssteun actief is. Al maakt dat voor de dekking van hun geld niet uit: spaargelden tot 100.000 euro zijn gedekt bij elke bank die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt.

Rente op rente
Nu de rente laag is, en de aandelenkoersen wat aangetrokken zijn, is sparen weer even wat minder ‘high interest’. Ten onrechte: want rente op rente blijft een ijzersterk effect. Zolang de rente hoger is dan de inflatie, verdien je wel degelijk.

Vergelijk dat met de AEX die eind 2010 pakweg 40 procent lager staat dan 10 jaar geleden.

Z24 schrijft veel over sparen. En we bieden een actueel overzicht van de hoogste spaarrentes.

  • Bankinformatie
  • Reacties
  • Gerelateerde bankrekeningen
  • Tags

BANK NAME beheer
BANK SITE
BANK LOGO
RENTE
BETROUWBAARHEID
RATIO